Duitsland kent prachtige fietsroutes langs de rivieren. Bekend zijn vooral de Rijn, de Moezel of de Elbe. RonReizens fietsgoeroe Bert Sitters verkent echter deze keer de Neckartal-Radweg en volgt deze rivier vanaf de kraamkamer op 700 meter hoogte. Langzaam zakt hij af naar de monding in de Rijn. De route staat bekend als de meest contrastrijke rivierfietsroute van Duitsland.
We staan voor een dun straaltje water dat zich in een gootje sijpelt. Dit is het dan: de bron. Snel krijgt het gootje versterking van andere stroompjes. Samen vormen ze een beek. Spoedig zwelt het geluid van het wilde water aan en fietsen we langs een echte rivier. De Neckar, we laten hem 375 kilometer niet meer los.
- Van de bron...
- ...tot aan een echte rivier!
Rottweil aan de Neckar
Rottweil geeft een bord voor het charmante stadje aan. Hier komen de Rottweiler honden oorspronkelijk vandaan. De enige exemplaren die we tegen komen zijn namaak in het kantoor van de toeristeninformatie. Ze bijten niet. Het blijkt ook net marktdag. We moeten even lopend onze fietsen voortduwen, maar krijgen er een bont schouwspel voor terug met geurige aardbeien, sterk ruikende kazen, fleurige bloemen en bonte zomerjurken.
- Het centrumpje van Rottweil.
Door het Zwarte Woud...
De Neckar heeft een diep dal uitgesleten. Dit is het Zwarte Woud, maar zien vooral veel groen afgewisseld door kleurrijke bloemen. Rijen zonnebloemen lijken ons aan te staren. De enige geluiden komen van de vogels die er lustig op los tjilpen. Het is hier volop ongerepte natuur. Een enkele keer onderbroken door de geluiden van een Autobahn hoog op een viaduct over het dal.
- We fietsen langs lange rijen zonnebloemen...
- Het viaduct doet ons beseffen dat er ook nog 'gewoon' leven is in deze mooie natuur.
Krakende vloeren, maar geen koekoeksklok
Hotel Schiff in Horb am Neckar met het kwaliteitslabel Bett&Bike aan de gevel is stokoud. De houten vloer kraakt bij iedere stap, maar er hangt wel sfeer. Vanuit ons raam blinkt een panorama over het stadje en de Neckar. Het enige dat we missen is een koekoeksklok. Het Zwarte Woud en koekoeksklokken, die horen bij elkaar.
- Horb am Neckar.
De fietsroute
De Neckartal-Radweg is 375 kilometer lang en loopt van Villingen in het Zwarte Woud naar Mannheim aan de Rijn. In het begin zijn er wat klimmetjes, maar daarna ga je veel door het dal. Soms ligt een leuk plaatsje wat hoger, maar met een e-bike kun je iedere klim aan. De route is door de Duitse fietsersbond ADFC onderscheiden met vier sterren. www.neckartalradweg-bw.de
De Neckar wordt breder
De river wordt breder. Dit betekent meer leven langs het water. Kleine stadjes met de kneuterige huisjes volgen elkaar op. Tussen alle minuscule vakwerkhuisje priemt de Dom van de katholieke bisschopsstad Rottenberg hoog de lucht in. De klokken galmen dominant door het dal. Het rijke Roomse leven ten top.
- De rivier wordt steeds breder.
- Ook Rottenburg wordt gedomineerd door de Neckar.
- Ook weer zo'n mooi marktplein.
Stuwen houden de Neckar in toom
Amper tien kilometer verder is het protestantse bolkwerk Tübingen: met hun oude universiteit. Absoluut pronkstuk is het Raadhuis uit 1435. Het lijkt of ieder plekje op de gevel is benut voor versierselen. Ondertussen klimt de postbode met een forse lading post op zijn fiets bonkend naar boven op de oude keitjes. Gelukkig is zijn speciale e-bike voorzien van zware accu’s. Als afscheid van het monument biedt de Neckarbrug ons een fraaie blik op de stad. De rivier lijkt nu volwassen en echt breed. We passeren een aantal stuwen die de rivier in toom moeten houden. Voor de dam verzamelt zich het water in een grote plas.
- Tübingen kent ook weer fraaie vakwerkhuisjes.
- Het Raadhuis is mooi versierd...
- De postbode wordt elektrisch ondersteund!
- Stuwen reguleren de steeds groter wordende Neckar!
Knipoog naar Gaudi
Het is niet alleen vakwerk dat de klok slaat De bonte compositie met kleuren en mozaïeken in het wijkje Wohnen unterm Regenturm in Plochingen uit de jaren ’90 van de architect Friedensreich Hundertwasser lijkt op een knipoog naar Gaudi. Vanaf Plochingen is de Neckar bevaarbaar. In de oude haven liggen voornamelijk plezierjachten. De scheepvaart betekende de opkomst van de industrie. Hoe dichter we bij Stuttgart komen, des te meer industriële gebouwen staan langs de Neckar.
- Fraaie fietspaden langs de Neckar.
- Neem af en toe de tijd om uit te rusten en te genieten.
Eten en drinken
Schwarzwalder Kirschtorte: in iedere plaats van een beetje betekenis tref je wel een Konditorei met een heerlijk assortiment aan gebak. Specialiteit van de streek is Schwarzwalder Kirschtorte. Belangrijke ingrediënten zijn chocolade, kersen, room en brandewijn. Bij mooi weer lonken de terrasstoeltjes met bonte kussentjes op een leuk pleintje tussen de vakwerkhuizen
Wijn : de Duitse rivieren staan bekend om de witte wijn, maar langs de Neckar tref je ook een leuk assortiment rode wijnen. Uit alle proeverijen kozen we Lemberger Spätlese Trocken als favoriet, met name om de volle smaak. Vooral rond Lauffen kun je diverse wijnhuizen bezoeken. www.lauffen.de/website/de/tourismus/wein/weinproben
Sekt: Frankrijk heeft Champagne, maar Duitsland kent de Sekt. Sinds 1826 staat de wieg van de Duitse Sekt in het vakwerkstadje Esslingen am Neckar. Nog altijd produceert pionier Sektkellerei Kessler deze sprankelende godendrank.
Bier : behalve wijn kent de deelstaat Baden-Wurttemberg ook heerlijke bieren. De inwoners zijn trots op hun traditionele Rothaus bier, gebrouwen op meer dan 1000 meter hoogte in het Zwarte Woud met zuiver bronwater. De schilderachtige brouwerij is nog altijd eigendom van de deelstaat Baden-Wurttemberg.
Negen verdiepingen oldtimers
Stuttgart ligt met de rug naar de Neckar toe. Wel zijn er enige buitenwijken in de buurt van de rivier. Ook pal aan de Neckar staan de uitgestrekte complexen van Mercedes-Benz. Pal aan de route is het Mercedes-Benz Museum: voor de liefhebbers van oldtimers zijn de negen verdiepingen een waar walhalla.
- Ook tof: onderhoud voor je fiets langs de route!
Wijn langs de Neckar
De industrie verdwijnt en er komt steeds meer wijn in beeld. Ieder plekje op de hellingen van de Neckar lijkt bedekt met wijnranken. Borden langs het fietspad trachten ons te verleiden tot een Weinprobe. Pas op het einde van de fietsdag geven we toe aan de verleiding, want tijdens het fietsen stijgt de wijn naar ons hoofd en zakt in onze benen. En die hebben we nog nodig voor de klim naar het ommuurde stadje Marbach hoog boven de Neckar. Op een knus pleintje voor het geboortehuis van de schrijver Friedrich Schiller genieten we dan eindelijk bij een lokaal wijntje na van onze fietsdag.
- De vele wijnranken komen in beeld!
- Het geboortehuis van Schiller in Marbach.
In alle vroegte: de Neckar op haar mooist
Ga vroeg op stap krijgen wij als advies, want dan is de Neckar op z’n mooist. Dat klopt. Langzaam trekken de geheimzinnige nevelslierten op en priemen de prille zonnestralen zich in het dal. Hoe dichter bij Heidelberg, des te intiemer wordt het rivierdal. Op strategische plekken in de bochten verfraaien historische burchten de hellingen. Het meest imposant vinden we de Burcht Hornberg. Ridder Götz von Beringen trok er maar weinig uit op zijn paard, maar genoot hier 45 jaar van de voortreffelijke wijn rond zijn kasteel.
- In de vroege ochtend is de rivier op haar mooist.
Overnachten
Bett&Bike : het kost weinig moeite om geschikte overnachtingen langs de fietsroute te vinden. Veel hotels en pensions hebben het fietsvriendelijke kwaliteitslabel Bett&Bike van de ADFC. Fietsen kunnen veilig gestald worden en er zijn voldoende stopcontacten om de accu’s te vullen. De onderkomens staan vaak aangegeven langs de fietsroute. Kijk op www.bettundbike.de
Een arrangement met acht overnachtingen in middenklassehotels is mogelijk. Bagagetransport van overnachtingadres naar overnachtingadres kan eveneens geregeld worden. Kijk op www.adfc-radreisen.de/individualreisen/neckartal-radweg/
Central Hotel in Schwenningen.Goed en centraal gelegen hotel. Niet ver van de bron van de Neckar en het station.
Hotel Gasthof zum Schiff in Horb am Necker.Nostalgisch hotel in vakwerkhuis op de markt.
Hotel Vetter in Nürtingen.Modern Hotel in rustige straat niet ver van het centrum.
Hotel Bären in Marbach. Familiehotel met een lange geschiedenis in een monumentaal pand. Midden in het oude stadje.
Gasthaus zur Sonne in Bad Friedrichshall. Rustig gelegen met vanaf het terras prachtig uitzicht over de Neckar.
Hotel zum Karpfen in Eberbach.Schitterend monumentaal hotel. Al meer dan 200 jaar in familiebezit. Uitstekend restaurant. Op de oude markt vol met terrassen.
Hotel Bismarck in Mannheim.Goed en trendy hotel pal bij het station en niet ver van het centrum.
Heidelberg is prachtig!
Het oude Marktplein van Eberbach is een waar genot. Vanaf dit romantische stadje gaat de route langs de stille kant van de Neckar over een bospad. Tussen de bomen door houden we zicht op de rivier. Langzaam komt de oude brug van Heidelberg in ons vizier. Op deze monumentale brug ligt de universiteitsstad aan onze voeten. Hoog boven de oude stad verheft zich het voor een belangrijk deel verwoeste slot. We parkeren veilig onze fietsen voor een ritje met de bergbaan naar boven en dromen weg bij het uitzicht. De muziek speelt toepasselijk 'Ik heb mijn hart in Heidelberg verloren'. De oude stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard. Het is een lust om te dolen door de nauwe straatjes die al voor Goethe etwas ideales had.
- Heidelberg in zicht.
- De fraaie burcht.
De Neckar stroomt de Rijn in
Het einde komt in zicht. Het uit een Ravenburger-puzzel ontsnapte Ladenburg biedt ons een toegift, maar uiteindelijk moeten we bij Mannheim in de remmen knijpen, want hier stroomt het water van de Neckar in de Rijn: helaas tussen de industrie. Het centrale deel van de stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volkomen platgebombardeerd. De herbouw vond plaats volgens een dambordstratenpatroon: de kwadratenstad. Het centrum van Mannheim kent geen straatnamen, maar alle blokken hebben een nummer. De stad heeft echter voldoende sfeervolle terrassen om onze fietstocht waardig af te sluiten.
- Een mooie toegift is het fraaie stadje Ladenburg.
- Tussen de industrie stroomt de Neckar de Rijn in...
- Nog wat fraaie foto's van de trip onderweg: langzaam trekt de nevel op...
- Het minuscule stroompje wordt al snel wat breder na de bron...
- Routekaarten onderweg van de fietsroutes in dit deel van het Zwarte Woud.
- Zicht houden op de rivier...
- Verdwalen onderweg kan haast niet.
- Uitzicht op de Neckar.
- De bamboe fietsen van Edmund Bornheimer.
- Heillbron is een van de modernere steden.
- Zicht op Hirshorn.
Er naartoe en info
Villingen ligt op ongeveer 680 km vanaf Utrecht. Voor Mannheim is dat 465 km. De fiets kan mee vanuit Nederland met de trein, maar dat kan niet in alle treinen. Je zult een paar keer moeten overstappen. Het advies is om tijdig te reserveren. Je kunt het zelf regelen via www.bahn.de of laten regelen door www.fiets-mee.nl
Langs de route is bijna voortdurend een spoorbaan met stations. De fiets kan gemakkelijk met in regionale treinen met veel ruimte en een gemakkelijke instap. Reserveren is niet nodig. Je kunt dus eenvoudig met de fiets in de trein terug naar je beginpunt. Informeer naar de dienstregeling op een station of via www.bahn.de
Fietsverhuur :www.ebike-tuebingen.de verhuurt goede e-bikes. Eigenaar Edmund Bornheimer is trots op zijn bamboe e-bikes, maar hij heeft ook andere types. De fietsen kunnen op diverse plaatsen langs de route afgeleverd en opgehaald worden.
Germany’s Top River Routes! Hierbij zijn diverse fraaie fietsroutes langs Duitse rivieren aangesloten www.riverroutes.de
- Europa
- Duitsland
- fietsen
- rivier
- Duitsland
- Neckar
- neckartal
- neckartalradweg
- neckartal radweg
Ook interessant voor jou